Lars Bakkå's plass

TALLINN

flagg estland.jpg

Estlands flagg

Var en tur i Tallinn i pinsa 2006. Der ble det tatt en del bilder, og som vanlig når jeg har vært ute og reist, begynner jeg å forske på hvor jeg har vært.
Tror Colombus hadde det litt slik han også.
Her er hva jeg fant ut. Litt byhistorie light, så å si.
Du kan navigere på siden med linkene til høyre.

OLAVSKIRKEN

Olavskirken i Tallinn

Ankomstkvelden

Olavskirken 2

Kirken neste kveld

Olavskirken inne

Fra interiøret

Da unge Rodal (pensjonist fra September -06) og undertegnede ankom hotellet rundt midnatt, var det dette synet som møtte oss.
Kamera og stativ kom på plass, så dette er faktisk utsikten fra hotellrommet. Et greit første møte med byen.
Et par dager etter ruslet vi opp til kirken, og fikk tatt et bilde av interiøret også.
Har sett litt i forskjellige kilder på jakt etter opplysninger, og det jeg skal ta med her, er noe jeg fant på en estlandsk web-side.

St. Olav’s kirke (Oliviste) var den høyeste kirken (rent fysisk) i middelalderens Europa. De eldste opplysningene om bygget er fra 1267. Man vet lite om bygningens første år, men det kan ha vært en kirke på dette stedet så tidlig som i det 12. århundre, da det også var en skandinavisk markedsplass her.
Kirken fikk navn etter den norske kongen Olav II Haraldsson, kanonisert til helgen. St. Olav var også antatt å være sjøfareres beskytter.
Omkring 1500 var bygningen 159 meter høy, (nå er den 123,7m) og var verdens høyeste bygning på den tiden. Var nok ikke så mange høyhus på denne tiden, og verden var vel også litt mindre enn i dag. Grunnen til å bygge et så høyt tårn, tror man var at det skulle være et landmerke for sjøfarende, og gjøre det lettere å finne handelsbyen Tallinn.
Men det var også en risiko, da lynet har slått ned i tårnet minst åtte ganger, og tre ganger har kirken brent ned. Flammene var synlig fra Finland, over Finskebukta.

Et sagn sier at en ukjent kirkebygger påtok seg å bygge kirken for 10 tønner gull, men klarte noen å finne ut navnet hans, skulle byen slippe å betale.
En spion fant ut dette, og akkurat når byggmesteren skulle feste spiret, ropte han: Olev, Olev spiret er skjevt!
Mannen ble så forfjamset at han mistet taket og falt ned. Sagnet sier at en frosk og en slange krøp ut av Olevs munn etterpå. Han hadde nok hatt hjelp av mørkemakter.
Kirken fikk navn etter byggmesteren, sier sagnet, men dette med St. Olav er nok mye mer sannsynlig, etter som det også var et skandinavisk marked der.
Estland var under dansk styre fra 1219 til 1346. Det blir forøvrig hevdet at lignende sagn går igjen i forbindelse med flere kirkebygg i Norden.

DOMBERGET

Tilbake til toppen
Fra SAS-hotellet

Domberget med sine kirker sett fra SAS-hotellet.
Helt til høyre ser vi rådhustårnet.

Fra Rådustårnet

Dette bildet er tatt fra det før nevnte rådhustårnet
mot Domberget.

Alexander Nevskij

Alexander Nevskij-katedralen

Domberget er i den svenskspråklige boken vi kjøpte der borte beskrevet som en klippe, og det ligger faktisk litt høyere enn resten av Tallinn. Estland har nok ikke mange bakker, men opp til Domberget er det faktisk motbakke, noe som gjør området som skapt til en festning.
Det er trolig denne ”klippe” som har navnet Qlwry på et verdenskart allerede i 1154.
Tidlig på 1200-tallet var Estland ennå ikke kristnet, og danskene hadde tatt mål av seg til å få orden på dette i 1219, da de ankom nåværende Tallinns havn, anført av kong Valdemar II. Det kunne vel være noen andre baktanker også med å legge under seg denne byen, men et påskudd skal man jo ha.
Det blir hevdet at biskopen av Lund (Skåne var dansk fram til 1658) sto midt på slagmarken med armene til værs for å be om seier over hedningene, og det gikk bra, helt til Guds tjener ble trett i armene. Da gikk krigslykken over til esterne.
I det avgjørende øyeblikk falt en rød fane med hvitt kors ned fra himmelen, og en himmelsk røst sa: ”Hold den høyt og dere skal seire”. Slik gikk det, og den røde og hvite fanen ble senere til Danmarks flagg, Dannebrog.
En legende, men esterne må også ha sett fanen, for faktum er at det samme motivet senere også ble brukt i Tallinns byvåpen, i en annen målestokk. En annen forklaring er at fanen ble sendt dit av paven, til hjelp mot de hedenske esterne.

Danskene gikk straks i gang med å bygge en ny borg på den før omtalte klippen, og esterne kalte dette for den danske borgen (Taani linnus), som senere ble forkortet til Tallinn. Omtrent samtidig startet også byggingen av en kirke tilegnet jomfru Maria på Domberget, og i 1240 ble den innviet som hovedkirke i Estlands bispedømme.
Trass i mye forandringer opp gjennom tidene, bl.a. 2-300 år som Hansaby, er ganske mye av den gamle festningen fremdeles bevart, deriblant flere tårn.

Det nyeste bygget på Domberget er Alexander Nevskij-katedralen, som stod ferdig i år 1900, med
1600-tallets russiske kirker som forbilde. Her henger det til sammen ikke mindre enn 11 klokker i tårnet, der den største veier 15 tonn, og påstås å være størst i Norden.
Kirken er russisk-ortodoks, og er fremdeles underlagt patriarkatet i Moskva. (Dagens patriark er forøvrig fra Tallinn).
Det blir også fortalt at under løsrivelsen fra Russland/Sovjet på -90 tallet, var det sterke krefter i gang for å rive hele kirka, men fornuften seiret, slik at den fremdeles står der.

Når det gjelder bakgrunnen for Dannebrog, finnes det også en tredje forklaring, som jeg har mest tro på. Det var Juanitter-riddere på slagmarken for å hjelpe til med denne kristningen av esterne, og banneret deres er nettopp et hvitt kors på rød bunn, godkjent av paven rundt 1130.
Dette må vel være den mest sannsynlige bakgrunnen både når det gjelder byvåpenet i Tallinn og Dannebrog.
Disse siste opplysningene er fra Wikipedia, og du finner dem når du klikker her

Utrolig hvor mye graving i gammel historie det fører med seg bare det å reise en tur til Tallinn.

RÅDHUSTORGET

Tilbake til toppen
Rådhuset

I mangel på egne bilder tar jeg med et vinterbilde av
rådhuset, med juletre og det hele. Bildet er fra en
Tallinn-guide vi kjøpte der borte.

Fra Rådhustårnet

Litt av folkelivet på torget sett fra rådhustårnet.

Rådhustorget har vært byens samlingsplass i over 800 år. Her holdes konserter og festivaler, og når vi var der var det tid for de årlige ”Gammelbydager”.
Det påstås også at det har vært juletre på torget hvert år siden 1441. (Har undersøkt litt, og funnet ut at denne skikken kom fra Tyskland. Tidspunktene varierer fra 1400- tallet til slutten av 1500-tallet, så dette kom nok til Tallinn i Hansa-tiden.)
Rådhuset har passert 600 år, og fikk sitt nåværende utseende etter ombygging i 1404, forøvrig Nordens eneste bevarte rådhus i gotisk stil.
Vi startet optimistisk opp trappen til tårnet, noe som ble tyngre og tyngre etter hvert som faktisk trinna ble høyere til lenger opp vi kom (tror ikke at det bare kjentes slik). Opp kom vi, og ned igjen også faktisk, men resultatet ble kraftig ”gångsperr” på begge to....
Det var mange uteserveringer og en konsertscene på plassen, så dette er nok ”Tallinns hjerte.”

GAMLEBYEN

Tilbake til toppen
Blomster 2

Litt mer av blomsterveggen

Blomster 3

Og enda mer blomster

Ullmuren

"Ullmuren"

Blomsterbutikk

Fra blomsterbutikkene

Selv om Tallinn har vokst gjennom tidene, er fortsatt gamlebyen ved Domberget byens hjerte. De fleste bygninger her er fra 13- og 1400-tallet, da Tallinn var Hansaby, og følgelig hadde en økonomisk oppblomstring på den tiden.
Det er også en ringmur (bymur) rundt gamlebyen som ble beordret bygget i 1265 av den danske kongemoren Margrethe. Hun var nok mor til Erik Klipping, som ble konge 10 år gammel. Du finner mer om dette på Wikipedia om du klikker her.
Muren var 4 kilometer lang, så byggingen holdt nok på en stund. I dag er 1,8 km fremdeles bevart, så gamlebyen er litt spesiell, med mange handelsboder i og rundt muren.
Spesielt var det en lang strektning –sikkert 100 m- med blomsterbutikker, og der var det priser som norske blomsterelskere ikke engang drømmer om.
”Ullmuren” innenfor Virruporten (hovedporten gjennom bymuren) var full av boder der man solgte lusekoftelignende og andre plagg av ull. Om jeg ikke høres helt oppdatert ut på dette feltet, så er nok det riktig.
Restauranter og andre steder man får kjøpt mat og drikke, var det voldsomt mange av i dette området av byen, så her var det greit å være turist.

Uteservering

En av mange uteserveringer i gamlebyen

BYEN ELLERS

Tilbake til toppen
Fra SAS-hotellet

Høye hus sett fra SAS-hotellet

Fra SAS-hotellet 2

Mer utsikt fra SAS-hotellet

Tallin forøvrig bærer preg av optimisme og stor byggevirksomhet. Hoteller og kjøpesenter er det i ferd med å bli mange av, og høye hus er det tildels også. SAS-hotellet, f.eks. har 24 etasjer, og da vi var på toppen der for å fotografere, så vi flere bygg under oppføring i ca. samme høyde, men ikke flere enn at utsikten var bra der oppe.
Samtidig virker det som om gamle, ærverdige bygninger blir tatt godt vare på, og den gamle bydelen har kommet på UNESCO's verdensarvliste.

Det må vel også nevnes at Rimi-Hagen har sin butikk der borte. Det var jo litt skriving i avisene her hjemme da Kongen var med på åpningen av den. Men Rimibutikken står nå i alle fall der.
Gatefeiere og ofte eldre, som ryddet, plukket papir, sneiper o.l. fra gata har blitt et uvant syn for oss nordmenn, men her fungerte det slik fremdeles, og det var faktisk betydelig renere og ryddigere enn man ser i norske byer. Har vel noe med lønnsutgifter å gjøre.
Det som kan være medaljens bakside her, ser ut til å være at det nok skapes tapere i dette forholdsvis nye, kapitalistiske systemet. Vi så noen tiggere, spesielt eldre damer i sine gabardinkapper, som solgte bl.a. selvplukket linjekonvall. Føles vel ikke fullt så nedverdigende som å tigge. Litt vond å se for oss som ikke er vant til slikt. Pensjonsordningene er vel ikke perfekte der heller.

FLERE BILDER

Tilbake til toppen

Jeg har også noen bilder liggende ute på Flickr, som du finner om du klikker her. Du kommer da rett i lysbildevisningen, og om du er ukjent med flickr, så får du opp bildekommentarene mine om du klikker på 'show info' oppe til høyre. Fremvisningen styrer du nede til venstre.

Vel, vel, da har jeg vel fått pirket litt i overflaten av Tallinns historie og vårt inntrykk av byen. Må vel snart ta en tur dit igjen, nå som jeg vet litt mer om dette enn jeg gjorde når vi var der. Tiden får vise.

Lars.

Valid HTML 4.01 Strict